Bij zowel kleine als grote organisaties is bereikbaarheid van groot belang. Vanaf september 2004 is het mogelijk 088 en 085 nummerreeksen te gebruiken die specifiek bestemd zijn voor de zakelijke markt. Deze nummers zijn populair gebleken vanwege de uitgebreide mogelijkheden die ze bieden.

Verschil tussen 088 en 085

In principe zit het grootste verschil in de aantallen. Een 085 nummer kan per stuk worden aangevraagd, een 088 nummer wordt altijd toegekend in series van 100, 1000 en 10.000 nummers. Dat betekent niet dat al deze nummers onmiddellijk gebruikt moeten worden. Het moet wel aannemelijk worden gemaakt bij de aanvraag dat er een behoefte is aan een nummerreeks. Het is niet toegestaan nummers door te verkopen.

Tarieven

Voor 088 en 085 nummers geldt altijd het lokale tarief. Het is wel mogelijk dat de provider aanvullende kosten rekent voor mobiel gebruik. In tegenstelling tot een 0900 nummer is er geen optie voor een variabel tarief.

Het hanteren van een (laag) tarief heeft naast kosten dekken nog een ander voordeel. Gebruikers van gratis nummers hebben regelmatig last van ongewenste of niet relevante gesprekken. Een goedkoop tarief werpt een drempel op voor dit soort gesprekken waarmee een organisatie kosten kan besparen.

Internationaal

Deze nummers kunnen ook vanuit het buitenland gebeld worden. Daarmee onderscheiden ze zich van 0800 en 0900 nummers. Hoewel de beller wellicht internationale kosten moet betalen, valt het nummer onder het lokale tarief. Aangezien 0900 nummer vaak worden gekoppeld aan een lokaal nummer kan de overstap naar deze zakelijke nummers voordeel bieden. Je kunt één nummer gebruiken voor nationaal en internationaal belverkeer.

Doorschakelen

De 088 reeksen bieden veel mogelijkheden voor doorschakeling. Via een telefooncentrale is het eenvoudig om nummers door te schakelen naar andere nummers; vast, mobiel, nationaal en internationaal. De beller zal dit niet merken, dit proces wordt door de telefooncentrale geregeld. De aanbieder zal wel de eventuele kosten moeten betalen. Wanneer een 088 nummer doorschakelt naar een VoIP nummer kunnen deze kosten beperkt worden.

Praktijkvoorbeeld 1: Een warenhuis heeft tientallen filialen door Nederland verspreid. Elk filiaal heeft verschillende afdelingen. Met een 088 reeks kan elk filiaal en elke afdeling een eigen nummer toegewezen krijgen. De nummers zijn niet regio gebonden.

Praktijkvoorbeeld 2: Een personeelslid werkt in de ochtend in Rotterdam. Daar is hij te bereiken via zijn eigen 088 nummer die doorschakelt naar zijn bureau. In de middag rijdt hij naar Arnhem en het 088 nummer wordt doorgeschakeld naar zijn mobiele telefoon. Eenmaal aangekomen schakelt het nummer door naar het toestel in Arnhem. Voor de beller is dit proces geheel transparant, die hoeft alleen het 088 nummer te bellen om dit personeelslid te bereiken.

Autoriteit Consument en Markt

De ACM (voorheen OPTA) kent de zakelijke nummers toe aan de organisatie. Een provider kan bij de aanvraag assisteren. U heeft voor een aanvraag een uittreksel nodig van de Kamer van Koophandel (niet verplicht bij een 085 nummer), tenzij u online aanvraag doet via eHerkenning. U heeft daarbij een betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig. Aan een nummerreeks zijn jaarlijks vaste kosten voor het ACM verbonden. Daarnaast betaalt u per nummer dat daadwerkelijk in gebruik wordt genomen, evenals de kosten voor uw provider. Kijk voor meer informatie over zakelijk nummers op .