Er zijn verschillende soorten zakelijke nummers, de 0800 reeks en 0900 reeks zijn bekende servicenummers met verschillende mogelijkheden en regels.

0800 nummer

Deze nummers zijn altijd gratis om te bellen, ook met een mobiele telefoon. De telecomaanbieder rekent af met de eigenaar van dit nummer, niet met de beller. Omdat de kosten van mobiel belverkeer hoger zijn dan een vaste verbinding kan de aanbieder kiezen om mobiele bellers te blokkeren. Daarnaast is het nummer alleen bereikbaar vanaf Nederlandse telefoonnummers. Voor organisaties die internationaal opereren, bijvoorbeeld bij een reisverzekering, is een 0800 nummer niet de juiste keuze.

Het laagdrempelige karakter van een gratis nummer kan leiden tot ongewenste inkomende gesprekken waar de aanbieder wel kosten voor maakt. Daarom is een 0900 nummer voor veel organisaties een meer voor de hand liggende keuze.

0900 nummer

Deze nummers zijn alleen bestemd voor serieuze doeleinden, spelletjes of gesprekken van erotische aard zijn niet toegestaan bij 0900 nummers. In principe worden lokale belkosten gerekend, tenzij er aanvullende kosten zijn voor de aanbieder. Maar het is niet de bedoeling om winst te maken met deze nummers. Ook 0900 nummers zijn niet te bereiken vanuit het buitenland, veel internationaal opererende organisatie kiezen daarom voor een regulier nummer naast een 0900 nummer.

Omdat deze nummers niet gratis zijn is er een drempel voor bellers om contact te leggen. De aanbieder zal een afweging moeten maken welk soort informatienummer het beste past bij het karakter van deze organisatie. De nummers worden toegekend door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de opvolger van de OPTA.