Voice over IP

VoIP, ofwel Voice Over IP, ofwel Voice Over Internet Protocol is in feite spraak via internet. Vanuit een technologisch standpunt is het een protocol, gebruikers zien het simpelweg als bellen via internet. Dat neemt niet weg dat er met VoIP nog veel meer mogelijk is.

Analoog wordt Digitaal

Hoewel het de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen is VoIP beslist geen nieuwe technologie. Reeds in de beginjaren van internet werd geëxperimenteerd met het digitaliseren van spraak en deze in data pakketjes versturen via internet. Een analoge geluidsgolf wordt omgezet naar een digitale geluidsgolf die bestaat uit vele pieken en dalen. Hoe meer pieken en dalen, hoe beter de geluidskwaliteit. Dat noemen ze de “sample rate”, net zoals een CD een sample rate gebruikt van 44Khz. Beter geluid leidt ook tot meer data, daarmee is de kwaliteit van de internetverbinding essentieel voor een goede VoIP ervaring.

Niet alles digitaal

Bij bellen via internet is het niet per definitie noodzakelijk dat alle partijen beschikken over een digitale verbinding. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de beller een analoge lijn gebruikt, dit inkomende gesprek wordt vervolgens gedigitaliseerd en als data naar de ontvanger verstuurd. Of juist andersom. Het is ook mogelijk om oude toestellen binnen een bedrijf te koppelen aan een converter, waarmee de investeringen beperkt kunnen blijven en personeel gebruik kan blijven maken van vertrouwde apparatuur.

Meer dan spraak alleen

VoIP is een protocol, en de letter “V” kan ook voor Video staan. Beeldbellen is ook VoIP. Voor een computer is alle data gelijk, het is de software die een beeldbellenvertaalslag maakt. Daarmee kun je verder gaan dan spraak of data verzenden, je kunt het ook koppelen aan andere diensten. Je kunt tekst gebruiken, visuele informatie, je kunt koppelingen maken met database systemen, de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt. En zolang je beschikt over een internetverbinding kun je met de juiste hardware en software alle kanten uit.

Geen internet, geen VoIP

Internet is essentieel voor VoIP. Als er binnen de volledige ketting één schakel uit mocht vallen zal de VoIP verbinding niet meer werken. Veel organisaties kiezen daarom voor een Hosted VoIP Provider. Dat is een bedrijf die op een externe locatie de software en hardware in beheer neemt en zorgt voor backup in geval van complicaties. Daarnaast heeft de organisatie zelf ook een goed functionerende internetverbinding nodig.

Intern bellen zonder kosten

Voor inkomende gesprekken wordt vaak een regulier nummer gebruikt. Voor intern gebruik is een IP naar IP verbinding veel efficiënter. Daarbij wordt de data van een VoIP gesprek volledig via internet verstuurd waarbij alleen data kosten berekend worden. Bij vaste verbindingen is er meestal een haast onbegrensde datalimiet, bij mobiel gebruik komen daar soms extra datakosten bij.

Flexibiliteit

Bij VoIP bellen is de keuze voor hardware enorm flexibel. Je kunt een PC gebruiken met een headset, maar ook een laptop, een tablet of een smartphone, in principe elk apparaat met internet. Doorschakelen is ook mogelijk waarmee bereikbaarheid haast onbeperkt wordt. De hosting provider stelt software beschikbaar voor elk platform en aanvullende diensten worden vaak als optie aangeboden. Denk hierbij aan een helpdesk met database management, opnames van gesprekken en statistieken. Daarmee is de vraag niet “wat kan ik ermee?” maar “wat zijn mijn wensen?”.